graniastosłup
jędrek :
podstawą graniastosłupa jest romb o krótszej przekatnej dł 4 i kącie ostrym 60 stopni. wysokośc
graniastosłupa równa jest dłuzszej przekątnej podstawy. oblicz objetość tego graniastosłupa
14 gru 21:08
dero2005:

to miał być graniastosłup a narysował mi się ostrosłup ale to do obliczeń nie ma znaczenia
z rys po lewej stronie wynika, że
f = 4
√3 = h dłuższa przekątna równa się wysokości
P
p =
12df gdzie d = 4 cm f = 4
√3 cm przekątne
P
p = 8
√3 cm
2
V − objętość
V = P
p * h = 8
√3*4
√3 = 96 cm
3
14 gru 23:35