oblicz odległość stacji
dero2005:
Z dwóch stacji wyjeżdżają jednocześnie naprzeciw siebie dwa pociągi. Pierwszy jedzie z
prędkością
15 km/h większą niż drugi. Pociągi te spotkały się po czterdziestu minutach jazdy. Gdyby drugi
pociąg wyjechał o 9 minut wcześniej od pierwszego to pociągi spotkałyby się w połowie drogi.
Oblicz odległość między stacjami?
Czy ktoś pomoże
14 gru 21:08
Basia:
40 min =
4060 h
9 min =
960 h
49 min =
4960 h
s
1=v*
4060
s
2=(v−15)*
4060
s=s
1+s
2
gdyby....
s2=(v−15)*
4960 /*2
s = (v−15)*
9860
stąd
40v60+
40(v−15)60=(v−15)*
9860 /*60
40v+40(v−15)=98(v−15)
40v+40v−40*15=98v−98*15
98*15−40*15=98v−80v
18v = 15(98−40)
18v = 15*58
| | 15*58 | | 5*58 | | 5*29 | | 145 | |
v = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 18 | | 6 | | 3 | | 3 | |
s=(
1453−15)*
9860 =
145−453*
9860 =
100*983*60=
5*983*3
dokończ sobie rachunki
15 gru 02:47
Eta:
Witaj
Basiu 
Właśnie liczyłam to zadanie i wyszedł mi ładny wynik
s= 90km
15 gru 03:07
Eta:
Jutro napiszę rozwiazanie, bo już padam

a do tego zacina mi się komputer .
Dobrej nocy
15 gru 03:12
Basia:
całkiem możliwe, bo źle odczytałam treść
tam powinno być
s2 = v*t = (v−15)(t+
960)
i wtedy zapewne będzie ładny wyniki, ale już nie chce mi się teraz liczyć
miłych snów
15 gru 05:43
dero2005:
pięknie dziękuje za pomoc
15 gru 08:03
46: 52 52
210 210
a2 a2
a25 a25
√2 √2
√81 √81
Kliknij po więc
12 sty 19:15