Oblicz całkę nieoznaczoną.
GallAnonim: ∫x2cosxdx
Jeśli można, prosiłbym o jakieś porady przy liczeniu takich całek jeszcze...
14 gru 21:06
Amaz:
No takie całki to najlepiej przez części.
14 gru 21:08
GallAnonim: Właśnie taka podpowieź dużo mi nie daje... bo tak próbuje.. I coś nie chce mi myknąć.
14 gru 21:10
aga116: lecisz dwa razy przez czesci:
∫x2cosxdx=|u'=cosx u=sinx v=x2 v'=2x|=sinx*x2−∫sinx*2xdx=...
14 gru 21:17
Basia:
f(x)=x2 g'(x)=cosx
f'(x)=2x g(x)=sinx
J = x2sinx − 2∫xsinx dx
f(x)=x g'(x)=sinx
f'(x)=1 g(x)= −cosx
J = x2sinx − 2[ −xcosx−∫−cosxdx ] =
x2sinx+2xcosx −2 ∫cosx dx =
x2sinx+2xcosx −2sinx + C
15 gru 02:12
ann.: ln|x+1|dx
15 gru 09:05