matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
I technikum - równania kwadratowe na obliczanie delty.
pw:
Znajdź liczbę boków wielokąta wypukłego, który ma 104 przekątne.
14 gru 20:55
fajny:
tutaj wzór:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Przek%C4%85tna
n(n−3)/2 = 104 n
2
− 3n − 208 = 0
14 gru 20:57
Eta:
n(n−3)= 208 = 16*13
n= 16
14 gru 21:02