fizyka jeszcze jedno zadanko..prosze o pomoc..
pseudofizyczka: Jaki jest opór przewodnika aluminiowego o średnicy 2mm jeżeli jego masa wynosi 10 kg.
dero2005:
d − średnica drutu = 2 mm = 0,002 m
m − masa drutu = 2 kg
| | kg | |
gęstość aluminium ϱ = 2720 |
|
|
| | m3 | |
| | 4*m | | 4*10 | |
l = |
| = |
| = 1170,85 [m] − długość drutu
|
| | πd2*ϱ | | π*(0,002)2*2720 | |
opór właściwy aluminium ρ = 2,82*10
−8 lub 2,7*10
−8 wg innego żródła
R − opór
R = ρ*
ls gdzie: s − pole przekroju drutu
s =
πd24 =
π*0,00224 = 0,00000314 [m
2]
R = 2,82*10
−8*
1170,850,00000314 = 1051527707*10
−8 = 10,51 [Ω]