Kąt
Paula.: W okrąg o środku S wpisany jest trojkąt rownoramienny ABC o kącie miedz ramionami AC i BC
rownym 40 stopni. Przez wierzcholek B i srodek okregu S poprowadzono prostą, ktora przecieła
bok AC trojkata w punkcie D. Wyznacz miare kąta CDB.
14 gru 19:40
dero2005:
14 gru 22:18
dero2005:
kąt ACB = 40° − kąt wpisany
kąt ASB = 80° − kąt środkowy = 2*kąt wpisany
w trójkącie ASB suma kątów = 180°
180 − 80 = 100°
1002 = 50°
czyli kąt SAB = kąt SBA = 50°
w trójkącie ABC suma kątów = 180°
180 − 40 = 140°
1402 = 70°
czyli kąt CBA = kąt CAB = 70°
z tego wynika, że kąt DBC = kąt CBA − kąt SBA = 70 − 50 = 20°
w trójkącie DBC suma kątów = 180°
180 − 20 − 40 = 120° = kąt CDB
jeżeli nie machnąłem się gdzieś to powinno być dobrze
14 gru 22:31