Trapez
jajestem: Przekątne AC i BD trapezu przecinają się w punkcie S. Znajdź długość obu przekątnych, wiedząc,
że AB=12, CD=8, AS = 6 oraz BS=3. Jak mam wyliczyć przekątne? Pomoże ktoś tak, zeby napisać
co i dlaczego mam policzyć? Dziękuję
14 gru 19:32
jajestem: Pomoże ktoś

Kombinuję z trójkątami podobnymi, ale to chyba jest źle...
14 gru 20:05
Tadeo: coś tu jakieś haki zastawiasz ... albo źle przepisałeś
AS+BS musi być większe od AB
14 gru 20:29
jajestem: Raczej haki, bo zadanie jest skopiowane z poczty(zadanie przygotowujące na spr), od mojej
nauczycielki z matematyki
14 gru 20:37