;]
jędrek : Proszę o pomoc
w tabeli podane jest zuzycie wody przez rodzinę kowalskich w kolejnych mieciacach roku.
oblicz srednie miesieczne zuzycie wody oraz odchylenie standardowe ( z dokładnością do jednego
miejsca po przecinku). w których miesiącach zuzycie woby było większe od sredniej
miesiąc 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
zuzycie wody [m3] 12 10 10 11 15 25 26 12 13 10 10 14
14 gru 19:04
Niunia85: | | 12+10+10+11+15+25+26+12+13+10+10+14 | | 168 | |
średnia= |
| = |
| =14 |
| | 12 | | 12 | |
1 12−14=−2 −2
2=4
2 10−14=−4 −4
2=16
3 10−14=−4 −4
2=16
4 11−14=−3 −3
2=9
5 15−14=−1 −1
2=1
6 25−14=11 11
2=121
7 26−14=12 12
2=144
8 12−14=−2 −2
2=4
9 13−14=−1 −1
2=1
10 10 −14=−4 −4
2=16
11 10−14=−4 −4
2=16
12 14−14=0 0
suma tych kwadratów wyszła 348
liczymy wariancję
odchylenie standardowe
s=
√29=5,38
o ile się nie pomyliłam w liczeniu
16 gru 00:24
kl: −
x = 14m3
25 lut 15:13