równania
jędrek : dane są punky A(1,1) B(3,5) wyznacz równanie symetralnej odcinka AB oraz równanie okregu
którego średnicą jest odcinek AB
14 gru 18:31
magda: symetralna to prosta prostopadła do danej prostej ( w tym zadaniu do odcinka)
najpierw musisz napisać równanie prostej AB, np. z układu równań
równanie prostej y=ax+b podstawiasz do tego równania z punktu A za x=1 i za y=1
a z punktu B za x=3 i y=5
14 gru 18:56
jędrek : dziekuje Ci za wytłumaczenie ocb
14 gru 19:02
magda: następnie znajdź środek odcinka AB
A=(1,1) B=(3,5)
x
1 y
1 x
2 y
2
równanie prostej AB y=2x−1
| | 1 | |
równanie symetralnej y=− |
| x+b |
| | 2 | |
S=(2,3)
| | 1 | |
wylicz b i podstaw do y=− |
| x+b |
| | 2 | |
14 gru 19:05
magda: równanie okręgu (x−xs)2+(y−ys)2=r2
S=(xs,ys) środek okręgu
S=(2,3)
promień okręgu to połowa długości odcinka AB
|AB|=√(x2−x1)2+(y2−y1)2
14 gru 19:12
jędrek : dziękuje Ci bardzo
14 gru 19:29