pochodne
sam: jak obliczyć pochodą f(x)= 2ex2 ?
14 gru 18:28
Godzio:
f'(x) = 2ex2 * (x2)' = 2ex2 * 2x = 4ex2 * x
14 gru 18:29
sam: no właśnie dzięki Ci wielkie, a mozesz mi wytłumaczyc dlaczego 2ex2 sie nie zmienia, tzn.
dlaczego to jest w takiej samej postaci?
14 gru 18:31
Godzio:
bo pochodna z e
x jest zawsze e
x nigdy się nie zmienia
14 gru 18:35
sam: dzięki
![emotka](emots/1/mruga.gif)
a jak mam wyliczyć dziedzinę z tego? nie mam pojecia jak w ogole sie zabrac za tą
dziedzine
14 gru 18:36
Godzio:
D = R
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
nie ma co obliczać nie ma pierwiastka, ułamka, logarytmu arcusów
14 gru 18:37
sam: aha
![emotka](emots/1/mruga.gif)
a czy to dobrze wyliczyłem? f(x) = (x
5+8) * cosx >> f'(x)=(x
5+8)' * cosx + (x
5+8) *
(cosx)' = 5x
4 * cosx + (x
5+8) * (−sinx) = 5x
4cosx − sinx(x
5 +8)
14 gru 18:46
Godzio: ok
14 gru 18:52
sam: ok ok wiem ze to jest dobrze
14 gru 18:52
sam: a mam takie pytanko − czemu tego przykładu y= xcosx nie moge wyliczyc tak, że jest to y'= x *
(−sinx) = −xsinx
14 gru 18:59
s1: 2ex
9 mar 20:07