Geometria proszę o pomoc.
Karol: Dany trójkąt równoramienny ABC, | AB | = | BC |, o obwodzie 200cm. W trójkącie tym poprowadzono
środkowe AD i CE. Obwód trójkąta ACE jest o 20cm większy od obwodu trójkąta ABD. Oblicz
długości boków trójkąta.
Proszę o całe rozwiązanie nie tylko wynik..
14 gru 18:09
M:
10 maj 22:20
Miś Uszaty:

2a+b=200
b=200−2a
−3a=−180
a=60
b=200−2a
b=200−120=80
10 maj 23:17
Zosia:
Misiu ....... łatwiej bez ułamków

4b+a=200
a+b+s= 20+3b+s ⇒ a=2b+20
to: 4b+2b+20=200 ⇒ 2b=60 to a=80
|AB|=|CB|=60 i |AC|=80
10 maj 23:33
Miś Uszaty:
10 maj 23:39
Kazek:
Zosia ?
11 maj 00:59
Zosia:
11 maj 14:14