CAŁKA NIEOZNACZONA POMOCY !!!!!!!
Agulaa: Hej jak rozwiązać taką całkę nieoznaczona za pomocą definicji i odpowiednich przekształceń ?
Pomóżcie

∫(3
x +1)
2 dx
| | 1 | | 2 | |
odpowiedz to : 9x |
| +3x |
| +x + C |
| | ln9 | | ln3 | |
14 gru 18:06
JeyAr: ∫(3
x+1)
2dx=∫(3
2x+2*3
x+1)dx=∫3
2xdx+2∫3
xdx+∫dx=
| | 1 | | 1 | |
=∫9xdx+2∫3xdx+∫dx= |
| *9x+2* |
| *3x+x +C |
| | ln9 | | ln3 | |
15 gru 09:38
JeyAr: po znaku= powinno być:
∫(32x+2*3x+1)dx.....moja pomyłka nie umiem jeszcze tych ślimaczków na tym forum wpisywać...
15 gru 09:52
Agulaa: dziękuje
15 gru 13:01