dziedzina
sam: Mam takie pytanko: dziedziną funkcji liniowej jest zawsze zbiór liczb rzeczywistych? Nie musimy
nic wyliczać (tak jak w przypadku funkcji kwadratowej), by obliczyć dziedzinę?
14 gru 18:00
martuś: zalezy jak wyglda ta funkcja
14 gru 18:02
fajny: Dla kwadratowej też zwykle dziedziną są rzeczywiste, ale tak jak twierdzi martuś, wszystko
zależy jak ta funkcja wygląda
14 gru 18:04
sam: a gdy mam funkcje takiej postaci f(x)=−2x3 +5x−3 i miejsca zerowe to: x1=112 oraz
x2=1 to dziedziną jest D=R\{1; 112} ?
14 gru 18:06
fajny: nie
D=R
miejsca zerowe nie mają nic wspólnego z dziedziną
14 gru 18:07
sam: aha, a jak mam wyliczyć dziedzinę z y= 2ex2 ?
14 gru 18:09
martuś: ej fajny pomozesz mi
14 gru 18:09
fajny: sam, tego nie umiem − nie miałem jeszcze wykładniczych
14 gru 18:18
martuś: nie chodzi mi o kat nachylenia a dokladnie przekatna jest nachylona do plaszczyzny podstawy
walca
14 gru 18:19
fajny: jak dokładnie brzmi treść?
14 gru 18:22
martuś: przekrój osiowy walca jest prostokatem o przeatnej dl 6√3. przekatna jest nachylona do
plaszczyzny podstawy walca pod katem π\6 rad. obl. obj
. i p.pow.cał.walca
14 gru 18:25
fajny:

rysunek
14 gru 18:29
fajny: biebieskie kąty (te, które nie są proste) to właśnie to π/6 rad
14 gru 18:30
martuś: ok i patrz mam przekatna co nie i moge z trygometri ale nie znam a ani b?
14 gru 18:30
martuś: a to akurat wiem
14 gru 18:31
fajny: π/6 rad = 30 st.
Z własności trójkąta 30,60,90:
H = 3√3
2r = 9
14 gru 18:33
martuś: a mozesz to rozpisac
14 gru 18:35
martuś: albo wiesz nie moge dojsc ktos mi wytlumaczyl i nie wiem
Zad. przekrój osiowy walca jest prostokatem o przeatnej dl 6√3. przekatna jest nachylona do
plaszczyzny podstawy walca pod katem π\6 rad. obl. obj . i p.pow.cał.walca
14 gru 18:38
fajny:

6
√6 = 2H
H = 3
√3
H
√3 = 2r
2r = 3
√3*
√3 = 9
14 gru 18:41
martuś: 6
√3 przeciez
14 gru 18:42
martuś: kloki juz wiem ale ja jestem glupia ja skozystalam z cos30st
14 gru 18:49
martuś: mam pytanie pole na to cudo jest P= 2*pi*r*h

czyli 2*oi*3*3
√3
14 gru 18:52
fajny: pole pow. całkowit. P = P pow. bocz. + 2 * P podst.
P pow. bocz. = 2πr*h
P podst. = πr2
14 gru 18:55
martuś: czy;i to r to nie R

bo kurde czyli to 9 jest jest to r ktore podkladam na wzoru bo ja
myslalm o R
14 gru 18:58
fajny: r=R
2πr*h to wzór na pole pow. bocznej walca, a ty musisz policzyć ppole pow. całkowitej, więc
musisz jeszcze dodać do tego pola podstaw
14 gru 19:02
martuś:

chodzilo ci o to ktore
14 gru 19:06
martuś: npo to juz wiem wlasnie ze nie bo male r to jest promien a duze R to srednica czyli do wzoru
daje 9 ale przez jest r czyli promien
14 gru 19:07
fajny: jeżeli przyjmiesz, że:
promień r = 4,5
średnica R = 2r = 9
to wzór masz 2πr*h albo πRh. Jak wolisz.
14 gru 19:10
martuś: nie bo sa inne wyniki jak przyjme ze 9 to to jest 2pi * 9*3√3= 54√3pi
a w tym drugim to 2pi*4,5*3√3= 27√3pi
14 gru 19:17
fajny: jak liczysz ze średnicą, to bez tej '2' na początku πRh = π*9*3√3 = 27π√3
14 gru 19:19
martuś: no o to chodzilo an pocztku mi
14 gru 19:24
martuś: √108 ile to
14 gru 19:36
fajny: 108 = 9 * 11
√108 = 3√11
14 gru 19:40
martuś: oki dzieki
14 gru 19:40
martuś: ty chodzisz do szkoly jakiej
14 gru 19:43
fajny: fajnej
14 gru 19:48
martuś: hehe no to maturanej
14 gru 19:50
fajny: zgadłaś!
14 gru 19:51
martuś: ooale fajnie
14 gru 19:58
martuś: Lo czy tech
14 gru 20:01
fajny: a co?
14 gru 20:02
martuś: nic tak pytam
14 gru 20:04
fajny: lo, ale nie wiem, jakie to ma znaczenie...
14 gru 20:06
martuś: to po co piszesz
14 gru 20:07
fajny: bo pytasz
14 gru 20:08
martuś: no ale nie musisz pisac
14 gru 20:12
Paulina: to może się dołożę? nie wiem jak to zadanie w ogóle zacząć...
Punkt O jest środkiem szescianu (punktem przecięcia przekątnych sześcianu i Srodkiem koła
wpisanego w ten sześcian) o krawędzi a. Oblicz promień sfery o środku w punkcie O, która jest
styczna do wszystkich ścian tego sześcianu.
14 gru 20:20
fajny: zacznij najlepiej od rysunku
14 gru 20:23
Paulina: już mam ale zero danych. Wiem, że promień to połowa a
14 gru 20:32
fajny: Skoro dane masz tylko "literkowe" to wynik też musi być "literkowy". Musisz zadbać tylko o to,
żeby w wyniku końcowym nie pojawiły się inne literki niż te z treści zadania.
U ciebie wszystko się zgadza.
Odp.: Promień tej sfery wynosi a/2.
14 gru 20:38
Paulina: takie to proste? tyle, że w poleceniu jest oblicz nie wyznacz>
14 gru 20:45
fajny: No ale spójrz na to logicznie: nie możesz nic obliczyć, skoro nie masz żadnych danych
liczbowych.
14 gru 20:48
Paulina: właściwie nie

Dzięki
14 gru 20:49