altaeir: Liczby r1 i r2 są pierwiastkami wielomianu W(x).Znajdź trzeci pierwiastek tego
wielomianu ,jeśli:
W(x) = x3 + ax2 - bx + 6, r1 = 1, r2 = 2
18 sty 16:11
nocek:
Jezeli liczba r jest pierwiastkiem wielomianu
wtedy W(r)=0
policz w( 1) i W(2)
podstawiajac za x= 1 do W(x)
otrzymasz wyrazenie z a i b
podstaw do W (x) x= 2 otrzymasz drugie też z a i b
pierwsze i drugie przyrównaj do zera
otrzymasz układ równań z a i b
rozwiąz ten układ i obliczysz wartość i a i b
wtedy wstaw wartości a i b do W(x)
będziesz juz miec wielomian "konkretny" bez a i b
Rozłoż go na czynniki możliwie najniższego stopnia
obliczysz w ten sposób trzeci pierwiastek !
Powodzenia! Napewnosobie poradzisz!
No i najwazniejsze<że sie nauczysz sama ! OK?
19 sty 00:21
Bogdan:
Dzień dobry w piękny słoneczny dzionek.
Można również zapisać wielomian W(x) = x3 + ax2 - bx + 6 w postaci iloczynowej:
W(x) = (x - 1)(x - 2)(x - c), gdzie c to trzeci pierwiastek wielomianu.
Teraz wykonujemy mnożenie dwumianów przez siebie i porządkujemy,
otrzymujemy: W(x) = x3 + (-c - 3)x2 + (3c + 2)x - 2c.
Porównujemy współczynniki:
a = -c - 3
b = -3c - 2
6 = -2c
Stąd obliczamy c, potem a oraz b
19 sty 10:52