...
KASIA.: Pomożecie ?
WYKONAJ DZIAŁANIE ZAPISZ KONICZYNIE ZAŁOŻENIA.
| 3 | | 4 | | 1 | |
| − |
| − |
| |
| (y+2)2 | | y2−4 | | y2−4y+4 | |
wiem że będą takie założenia:
(y+2)
2 ≠ 0
y≠−2
i
y
2−4≠0
(y−2)(y+2)≠0
y≠2 i y≠−2
i
y
2−4y+4≠0
(y−2)
2≠0
y≠2
i teraz jaki jest wspólny mianownik ?
14 gru 17:48
Tragos: (y−2)2(y+2)2
14 gru 17:50
KASIA.: a w odpowiedziach jest że mam być wspólny (y
2−4)
2 ...
nie wiem skąd się to wzięło
14 gru 17:56
fajny: to jest to samo
(y−2)2(y+2)2 = ((y−2)(y+2))2 = (y2−4)2
14 gru 17:58
KASIA.: aha ; ] ok. to teraz spróbuje zrobić ; ) zobaczymy czy mi wyjdzie.
14 gru 18:01
KASIA.: ma być tak po zastosowaniu tego wspólnego mianownika
| 3(y−2)2 | | 4(y−2)(y+2) | | 1(y+2)2 | |
| − |
| − |
| |
| (y−2)2(y+2)2 | | (y−2)2(y+2)2 | | (y−2)2(y+2)2 | |
14 gru 18:13
fajny: dobrze
14 gru 18:17
KASIA.: ok... tylko żebym się teraz nie pomyliła ; ]
14 gru 18:20
KASIA.: ok wyszło mi dobrze. Bardzo dziękuje

a pomożesz jeszcze w tym zadaniu :?
Uzupełnij licznik lub mianownik wyrażenia wymiernego, tak aby prawdziwa była równość:
nie mam pojęcia jak to rozwiązać .. ; /
14 gru 18:40
fajny: wstaw sobie x
Potem z proporcji:
(a−2)(4−a
2) = x(a+2)
| | (a−2)(4−a2) | | (a−2)(2−a)(2+a) | |
x = |
| = |
| = (a−2)(2−a) = 2a−a2−4+2a = a2 + 4a −4 |
| | a+2 | | a+2 | |
14 gru 19:00
fajny: sory, błąd rachunkowy: wynik powinien być −a2 + 4a − 4
14 gru 19:03
KASIA.: ok.

dzięki.
14 gru 19:17
fajny: nie ma problemu
14 gru 19:19