podzielnosc
plinka: Liczby całkowite a, b c przy dzieleniu przez 4 dają odpowiednio reszty 1, 2, 3. Oblicz resztę z
dzielenia sumy kwadratów tych liczb przez 4
prosze o pomoc!
14 gru 17:16
Godzio:
a = 4n + 1
b = 4k + 2
c = 4p + 3
a2 + b2 + c2 = 16n2 + 8n + 1 + 16k2 + 16k + 4 + 16p2 + 24p + 9 =
16n2 + 16k2 + 16p2 + 8n + 16k + 24p + 12 + 2 = 4(4n2 + 4k2 + 4p2 + 2n + 4k + 6p + 3) + 2
Odp: Reszta z dzielenia to 2
14 gru 17:23
plinka: trzeba było użyć wzorów skróconego mnożenia? i tyle?
14 gru 17:24
Godzio: tak
14 gru 17:27
plinka: a pomożesz mi w jeszcze jednym ?
14 gru 17:28
plinka: Dla jakich n ∊ N liczba n2 + 4n − 8 jest kwadratem liczby naturalnej?
14 gru 17:30