Stereometria
Studętę: 1. Oblicz objętość i pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi
podstawy a=16cm i h=10cm
2. Oblicz objętość i pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego krawędź
podstawy a=16cm a krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=60o
Czy ktoś podjąłby się próby rozwiązania tych zadań? Mogą też być jakieś podpowiedzi, potrzebuję
to wszystko jeszcze na dzisiaj.
Pozdrawiam.
14 gru 17:02
Studętę: Nie ma tutaj nikogo kto trochę orientowałby się w tej stereometrii?
14 gru 17:32
martuś:

2. L=α czyli te 60
a=16
a pole mozesz obliczyć bo tam jest kwadrat wiec Pkwadrtu jest a
2= 16
2=256
14 gru 17:46
dero2005:

Zad 1
a − krawędź podstawy
a = 16 cm
h − wysokość graniastosłupa
h = 10 cm
h
p − wysokość podstawy
h
p =
√162−82 =
√192 = 8
√3 cm
P
p − pole podstawy
P
p =
16*hp2 =
16*8√32 = 64
√3 cm
2
V − objętość
V = P
p*h = 64
√3*10 = 640
√3 cm
3
P
c − pole powierzchni całkowitej
P
c = 2*P
p + 3*a*h = 2*640
√3 + 3*16*10 = 1280
√3 + 480 cm
2
14 gru 17:49
martuś: dero a wiesz jak wyglda kprzekątna na chylona do placzyzny podstawywalca pod katem 30
14 gru 17:51
dero2005:

a − krawędź podstawy
a = 16 cm
α − kąt nachylenia krawędzi do podstawy
α = 60°
d − przekątna podstawy
d = a
√2 = 16
√2 cm
h − wysokość ostrosłupa
h = 8
√6 cm
P
p − pole podstawy
P
p = a
2 = 16
2 = 256 cm
2
h
s − wysokość ściany bocznej
h
s =
√h2+(a2)2 = 8
√7 cm
P
s − pole ściany bocznej
V − objętość ostrosłupa
P
c − pole powierzchni całkowitej
P
c = P
p + 4P
s = 256 + 256
√7 = 256(1+
√7) cm
2
przeliczenia można by sprawdzić dla pewności
14 gru 18:18
Studętę: Dziękuję bardzo za pomoc
14 gru 18:23
dero2005:
martuś napisz o co chodzi
14 gru 18:32
martuś: oki juz mam
14 gru 18:33
martuś: albo wiesz nie moge dojsc ktos mi wytlumaczyl i nie wiem
Zad. przekrój osiowy walca jest prostokatem o przeatnej dl 6√3. przekatna jest nachylona do
plaszczyzny podstawy walca pod katem π\6 rad. obl. obj . i p.pow.cał.walca
14 gru 18:45
dero2005:
poczekaj
14 gru 18:58
martuś: masz
14 gru 19:18
dero2005:
| | 180*π6 | |
α = π6 radianów = |
| = 30°
|
| | π | |
h − wysokość
d − średnica
h6√3 = sinα = sin 30° =
12
h = 3
√3 cm
d6√3 = cosα = cos 30° =
√32
d = 9 cm
P
p − pole podstawy
P
p =
πd24 = 20
14π cm
2
P
b − pole powierzchni bocznej
P
b = πd*h = 27π
√3 cm
2
P
c − pole powierzchni całkowitej
P
c = 2P
p + P
b = 2*20
14π + 27π
√3 = π(40
12 +27
√3) cm
2
V − objętość
V = P
p*h = 60
34π
√3 cm
3
Sprawdź wyniki
14 gru 19:19
martuś: jaki jest zwor na Pp

pi r
2
14 gru 19:26
martuś: dero masz
14 gru 19:39
dero2005:
Pp = πd24 = πr2
14 gru 20:06
martuś: no to masz blad
14 gru 20:07
dero2005:
gdzie
14 gru 21:02
martuś: Pp = πd24 = 2014π cm2 bo jezeli pp to pir2 to powino byc (3√3)2pi czyli 27pi
14 gru 21:09
martuś: nie to powinno byc 92 czyli 81 pi
14 gru 21:12
dero2005:
d = 9 cm a r = d2 = 4,5 cm
wg I wzoru Pp czyli pole koła = πd24 = π*924 = 20,25π
wg II wzoru = πr2 = π*(4,5)2 = 20,25π
14 gru 21:14
martuś: ale jest pole podstwy to kolo pir2 wiec powinno byc u ciebie d to R duze wiec 92 czyli 81pi
14 gru 21:18
dero2005:
d to jest średnica czyli d = 2r jak widać na rysunku przekroju osiowego walca
14 gru 21:21
martuś: promien male r to promien aa srednica R
14 gru 21:23
dero2005:

zielony prostokąt to przekrój osiowy walca
r − promień podstawy
d − średnica podstawy
d = 2r
14 gru 21:35