fizyka błagam o pomoc
pseudofizyczka: 1. Ile wynosi opór 100 m przewodnika miedzianego o średnicy przekroju poprzecznego 1mm?
2. Jeżeli przewodnik o przekroju 0,5 mm2 i długości 2m ma opór 8, to jaki opór ma przewodnik
wykonany z tego samego materiału o przekroju 2mm2 i długości 10m
14 gru 16:40
slawi: R = ϱlS
R=ϱlπ(d/2)2
R=1,7*10−8 100π(0,001/2)2 = 2,17Ω
gdzie d − średnica
ϱ − opór właściwy miedzi
l − długość przewodnika
14 gru 16:57
slawi: podstawiającdo wzoru tego co wyżej
8=ϱ 20,5* 0,001)
wyprowadzamy ϱ
a następnie podstawiamy tą wartość do kolejnego wzoru
zał., że wyjdzie nam ϱ = 0,002 więc
R = 0,002*100,002
14 gru 17:06
mila: .Moze uzupełnię
ro czyli opór własciwy odczytujesz z tablic
s−to pole powierzchni przekroju przewodnika .Drut jest okragły czyli przekrój jest kołem
wzór na pole koła s=πr
2
| | d | |
r to promień a masz daną srednicę d r= |
| |
| | 2 | |
długość masz w metrach przekrój w mm zamieniasz wiec na metry
| | 100 | | 100 | |
R=1.7*10−8* |
| =1.7*10−8* |
| = |
| | π*(0,001:2)2 | | π*1/20002 | |
| | 100*4000000 | | 4*108 | | 1,7*4 | |
1,7*10−8* |
| =1.7*10−8* |
| = |
| =2,165=2,17 |
| | π | | 3,14 | | 3,14 | |
14 gru 19:41
pseudofizyczka: dziękuje bardzo...a mogłabym prosić o rozwiązanie pełne 2 zadanka?
14 gru 20:43
dero2005:
ρ =
R*sl =
8*0,52 = 2
| | l2 | |
R2 = ρ* |
| = 2*102 = 10 Ω |
| | s2 | |
14 gru 23:13