nocek:
Pomóżcie?.... czy rozwiążcie?
zadanko proste! .. jakby Ci sie "chciało- chcieć" ?
4= 2
2 8=2
2 i prawie wszystko jasne!
więc ( a
n)
m= a
n*m z tego wzoru korzystamy
czyli (2
2)
(x-2)/2 - 2
x+1 = (2
3)
(x+1)/3 - 15
2
x -2 - 2
x +1 = 2
x +1 - 15
teraz
a
n-m = a
n *a
-m a
n+m= a
n *a
m to tez wzory!
czyli 2
x *2
-2 - 2
x *2
1 = 2
x*2
1 - 15
2
-2= 1/4
więc
2
x *(1/4) - 2
x * 2 - 2
x*2 = - 15
2
x( 1/4 - 2 - 2) = - 15
2
x (- 15/4) = -15 /: ( -15/4)
2
x = 15* 4/15
2
x = 4 ale 4=2
2
2
x = 2
2
to x= 2
możesz to chociaz sprawdzić?
podstaw za x= 2 i wykaz ,że lewa str. równania = prawej stronie
upewnisz sie czy dobrze Ci podałam rozwiazanie?
a moze specjalnie źle?

policz i napisz mi czy Cie nie "oszukałam" OK?