Oblicz pole i obwód trapezu
Warszawiak:

Oblicz pole i obwód trapezu
Gdzie:
c − niewiadoma
h − niewiadoma
b = 6
d = 12
1 − kąt 45
2 − kąt 30
Jest ktoś w stanie mi pomóc?
14 gru 15:54
NoobaKilla: Masz d i masz kąt 2, czyli możesz skorzystać z funkcji trygonometrycznych by obliczyć h. Potem
możesz obliczyć c, mając kąt 1 i właśnie wyliczone h. A potem liczysz z pitagorasa odcinki
miedzy wierzchołkiem podstawy, a h
14 gru 16:11
Michal: sprobowalem zrobic jak napisales, ale jakies dziwne liczby mi wychodza i chyba nie wyszlo mi
dobrze
14 gru 16:19
NoobaKilla: Ok, ja spróbuję zrobić.
14 gru 16:22
Michal: nie no ja jeszcze sprobuje zrobic, nie nalezy sie poddawac od razu
14 gru 16:26
NoobaKilla:

d=12
h=sin30*d=6
h=6
h=6
|AE|=h=6, bo to trójkąt 45−90−45
|FB|=h
√3=6
√3, bo to trójkąt 30−90−60
a=|AB|=|AE|+|EF|+|FB|=6+6+6
√3=6(2+
√3)
b=6
c=6
√2
d=12
h=6
| | (a+b)h | | (6(2+√3+1))*6 | | 36(3+√3) | |
P= |
| = |
| = |
| =18(3+√3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Obw=6(2+
√3)+6+6
√2+12=6(2+
√3+1+
√2)=6(3+
√2+
√3)
Wybacz, jeżeli będzie błąd
14 gru 16:31
Michal: juz wiem gdzie mialem blad, uzywalem tg zamiast sin

bede musial sie jeszcze
bardziej przylozyc do tego bo naprawde kiepsko mi idzie, dziekuje bardzo, sprawdze sobie
jeszcze to zadanie
14 gru 16:37
NoobaKilla: Ok
14 gru 16:39
Michal: "|AE|=h=6, bo to trójkąt 45−90−45
|FB|=h√3=6√3, bo to trójkąt 30−90−60 "
Czy mógłbym prosić o wytłumaczenie tego? Co to znaczy, że trójkąt jest 45−90−45? W szkole chyba
trochę inaczej tego typu zadania były robione, bo zawsze przy dolnej podstawie obliczało się X
i Y a nie odcinki, więc trochę się gubię w tym
14 gru 16:49
Bogdan:

Można skorzystać z własności trójkątów prostokątnych o kątach ostrych 45
o i 45
o oraz
60
o i 30
o.
14 gru 17:02
Michal: aaaa, dopiero teraz zauwazylem gdzie byl blad

b powinno byc 8, a nie 6, ja robilem swoje
zadanie w notatniku a tutaj cos innego dalem... no nic, sam naprawie ten blad juz wiem jakim
torem isc wiec powinienem dac sobie rade
dziex i przepraszam za klopot
14 gru 17:04
Michal:

jak z tego obliczyc pole i obwod? pierwiastki sie do siebie dodaje? prosze o pomoc jeszcze
tylko w tym
14 gru 17:22
Name: pierwiastków ze sobą nie dodasz, nie ma takiej opcji trzeba zostawić Obw w postaci
L= 34 + 6
√3 + 6
√2
a dolna podstawa a wcale nie jest równa 20
√3 tylko 14 + 6
√3
teraz skorzystaj ze wzoru na pole trapezu, suma podstaw razy wysokość dzielone przez dwa
14 gru 17:46
Michal: a czy wtedy dziele ten przez dwa rowniez ta liczbe z pierwiastkiem?
14 gru 18:00