Prosze o pomoc !
maja: 1. Przedmiot umieszczono w odl. x od soczewki skupiającej o ogniskowej 20 cm. Uzyskano obraz
powiekszenia dwukrotnie. Oblicz odl. obrazu od soczewki.
2. Soczewska płasko −wypukła o krzywiźnie 25 m wykonano ze szkła o współczynniku załamania 1,5.
Oblicz ogniskową tej soczewki oraz jej skupiająca,
3. Pzredmiot umieszczono w odl. x od soczewki o f=20cm Obraz powstał w odl. 30 cm od soczewki.
Oblicz odl. przedmiotu od soczewki oraz jej powiększenie.
14 gru 15:46
maja: 3 zadanie zrobiłam, prosze o dwa pozostałe !
14 gru 16:46
jacek: 1.
y=?
z tego y=2x
dalej sama
14 gru 18:08
jacek: 2. n=1,5 r
1=25
| 1 | |
| =0, bo r2 dąży do nieskończoności, więc
|
| r2 | |
skończ sama
14 gru 18:17