:)
M4ciek: Dla jakich wartosci parametru k rownanie (k−2)x
2 − (k+1)x − k = 0 ma tylko ujemne
rozwiazania

1
o dla Δ < 0 i k − 2 < 0
2
o Dla k = 0 , mamy −2x
2 − x = 0 ⇒ Δ < 0 i a < 0 wiec tez by pasowalo.
Czy tylko te warunki rozpatrzec i czy oba pasuja

Pozdrawiam
14 gru 13:40
M4ciek: Jeszcze w pierwszym a≠0 zapomnialem dodac.
14 gru 13:51
Jola: Źle!
Jak Δ < 0 to nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Myśl dalej.
14 gru 14:00
M4ciek: Hmm...
Najpierw musze wyznaczyc pierwiaski no to:
a ≠ 0 i Δ > 0 , a potem to co jest ponizej osi k to rozwiazania ujemne
| | 1 | |
I wychodzi mi k ∊ ( |
| ,1) , ale nie wiem co dalej... |
| | 5 | |
14 gru 14:10
Jola:
Źle!
Rozwiązanie ujemne to miejsca zerowe trójmianu kwadratowego
które spełniają warunki:
x1 < 0
x2 < 0
14 gru 14:13
M4ciek:
No to miejsca zerowe trojmianu to :
| | 1 | |
to jak |
| < 0  Nie czaje... |
| | 5 | |
14 gru 14:14
Jola:
Jeśli x1 = 1
to
(k −2) * 12 − (k +1)*1 − k
musiałoby być równe 0
a jak to policzysz to nie pasuje.
14 gru 14:20
M4ciek: Dobra policze to jeszcze raz
14 gru 14:32
Jola:
Jesteś tam?
14 gru 14:35
M4ciek:
Δ = [−(k+1)]
2 − 4*(k−2)*(−k)
Δ = k
2 + 2k + 1 − 4(−k
2 + 2k)
Δ = k
2 + 2k + 1 + 4k
2 − 8k
Δ = 5k
2 − 6k + 1 > 0
Δ
k = 36 − 4*5*1
Δ
k = 16
√Δk = 4
Nie wiem co tu jest zle...?
14 gru 14:42
Jola:
Wyliczyłeś miejsca zerowe Δ = 0
| | 1 | |
i wiemy że dla k= |
| i dla k = 1 zeruje się delta
|
| | 5 | |
Ale nie tędy droga.
Odpowiedz na pytanie,
jeśli x
1 < 0 ⋀ x
2 < 0
to
x
1 * x
2 jakie będzie(doadtnie czy ujemne?)
i
x
1 + x
2 jakie będzie(doadtnie czy ujemne?)
14 gru 14:54