Prosze o pomoc :(
ola: Wyznacz środek i promień okręgu o równaniu x2 + y2 −4x−2y −4=0
oraz równania stycznych , równoległych do osi OY
14 gru 11:34
sushi_ gg6397228:
to juz bylo wczoraj, wyszukaj w wyszukiwarce
14 gru 11:38
Niunia85: z wozru ogólnego (x−a)2+(y−b)2=r2
a środek S=(a,b)
14 gru 11:38
Niunia85: x2−4x+4+y2−2y+1−4−1−4=0
(x−2)2+(y−1)2=32
r=3
s=(2,1)
14 gru 11:50
Bogdan:
(x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2 nie jest wzorem ogólnym okręgu, to postać kanoniczna wzoru okręgu.
Postać ogólna może być przedstawiona w postaci: x
2 + y
2 + ax + by + c = 0.
Np.: x
2 + y
2 − 4x − 2y − 4 = 0
Środek okręgu S = (x
0, y
0).
| | −a | | 4 | | −b | | 2 | |
x0 = |
| = |
| = 2, y0 = |
| = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Długość promienia okręgu R =
√x02 + y02 − c =
√4 + 1 + 4 = 3
14 gru 11:54
Niunia85: styczne równoległe do OY
x1=2+3=5
x2=2−3=−1
14 gru 11:58
ola: dzięki wielkie to wszystko miałam dobrze

chciałam się upewnić
14 gru 12:21