Tomasz: Rozwiąż równanie. 3tg2α+(1/sinα)+1=0 Przekształciłem to do takiej postaci:
3sin3α+cosα+sinα*cosα=0 i nie mam pomysłu co dalej...
18 sty 15:53
kier:
Tomek!
a może tam jest 3ctg
2α ? sprawdź!wtedy super wychodzi!
a jak nie to trzeba ..... pomysleć
18 sty 19:04
Tomasz: Nie. Jest 3tg2α.
18 sty 19:34
kier: OK! zaraz pomyślę!

bo z ctg.... to banał!
dlatego pytałam
18 sty 19:35
kier:
Kumasz wogóle coś z tego? to dalej dasz radę
będzie równ. trzeciego st. z sinusem
sinα --- podstawisz t i wyjdzie!
więc tak nie piszę Ci tego α bo mi szybcjej OK?
3 sin3α +cos2 α +cos2α*sinα
------------------------------------ =0
cos2α *sin2α sin≠0 cos≠0
to α≠π/2+kπ i α≠π +kπ
więc tylko licznik =0
3 sin3α + 1 - sin2α +(1-sin2α)sinα=0
3sin2α +1 - sin2α +sinα - sin3α=0
sinα= t
2t3 -t2 +t +1=0 bo zmieniłam znaki
całkowitych pierw. nie ma pewnie dędą niewymierne
dasz radę je odnaleźć?
może √2/2 może √32
coś mi tu nie gra? wychodzi miże brak rozw.
przelicz moze gdzies się pomyliłam!
Sposób ok!
18 sty 20:04
Tomasz: Wiesz - musiałem gdzieś zgubić "2" przy sin. Teraz przejrzałem wszystko raz jeszcze i
również wychodzi mi 2t3 -t2 +t +1=0. Jedyny pierwiastek to -0,5. sinα= -0,5 ⇒ α= -π/6
+ 2kπ lub α= -5/6π + 2kπ, gdzie k∈C. Dzięki za pomoc!
18 sty 21:15
kier: Ok! zapomniałam o 1/2
,dała Ci coś moja pomoc
18 sty 21:16