ciągi
klaudia: Proszę napisć jak obliczyć r, w ciągu arytmetycznym wiedząc że a2=10, a a5=28
14 gru 11:23
Niunia85: a2=a1+r
a5=a1+4r
i masz układ równań
14 gru 11:25
klaudia: czyli
3r=a5−a2
3r=28−10
r=6
14 gru 11:30
Bogdan:
Niepotrzebny jest układ równań.
| | an − ak | |
an = ak + (n − k)*r ⇒ r = |
| |
| | n − k | |
| | 28 − 10 | |
W tym przypadku r = |
| = ... |
| | 5 − 2 | |
14 gru 11:31
Niunia85: też prawda, są dwa sposoby i każdy dobry tylko w Bogdana mniej liczenia
14 gru 11:33
klaudia: dzięki
14 gru 11:33