Jak to rozpisać
bobek: Np. wyrazenie (x2 − 9) wiem, ze mozna rozpisac na (x−3)(x+3), natomiast jak rozpisac mozna
(x2 + 9)?
13 gru 23:53
Godzio:
Nie da się chyba że z pierwiastkami lub w zbiorze liczb zespolonych
13 gru 23:56
bobek: Czyli odnoszac sie do funkcji, gdy mam f(x)= (x−1)(x+1)(x2+9) to przy obliczaniu miejsca
zerowego moge odrazu podstawic pod x2+9 wartosc = 0? Bez zadnego rozpisywania jak w
przykladzie (x−3)(x+3) na x−3=0 lub x+2=0
14 gru 00:02
bobek: x−3=0 lub x+3=0
tu błąd zrobilem
14 gru 00:04
Godzio:
tak, x2 + 9 > 0 dla x ∊ R
14 gru 00:04
bobek: dziekuje
14 gru 00:11