pochodne
sam: prosze o rozwiązanie tego przykladu (x
2√x)' dlaczego musze w tym przykładzie korzystac z
wzoru (f*g)'=f' *g + f* g'

dlaczego nie moge tego zrobic tak (x
2√x)' =
(x
2*x
12) ?
13 gru 23:26
Godzio:
Możesz

czemu nie ? x
2√x = x
5/2, a dalej ze wzoru
13 gru 23:27
sam: no wlasnie ja tez tak bym zrobil ale prosze Cie wejdź tu i spójrz sam
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html poszukaj tego
wzoru >> (f*g)' = f'*g+f*g' i zobacz na zamieszczony tam przykład, czemu tam jest inaczej
liczony
13 gru 23:29
sam: halo jest tam kto?
13 gru 23:41
Godzio:
A co za różnica

to jest tylko przykład jak to stosować, nie karze Ci do jednego przykładu
używać tylko jednego sposobu rozwiązania, masz to rozwiązać nie ważne jak, ważne żeby było
poprawnie
13 gru 23:47
sam: no wlasnie tylko ze wyniki są rozne

a czemu tak jest?
13 gru 23:48
Godzio:
ehh, po prostu zapisane w innej postaci
| | x2 | | 4x2 | | x2 | | 5x2 | | 5 | |
2x√x + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| x√x |
| | 2√x | | 2√x | | 2√x | | 2√x | | 2 | |
13 gru 23:51
sam: dzięki Ci wielkie

pomogłeś mi
13 gru 23:52
sam: aha i jeszcze ja mam pytanko, czy ja musze zawsze liczyc przy pochodnych najpierw dziedzinę?
13 gru 23:54
Godzio:
13 gru 23:54
Godzio: Raczej tak
13 gru 23:54
sam: dzieki
13 gru 23:56