pochodne
olga: wyznaczyc pochodne funkcji:
a) y= x−x
b) y= xcosx
13 gru 23:20
Godzio:
x−x = eInx−x = e−x * Inx
(e−x * Inx)' =e−x * Inx * (−x * Inx)' =e−x * Inx * (−Inx − 1) = −e−x * Inx(Inx + 1)
Spróbuj podobnie b)
13 gru 23:23
olga: skad wynika ta pierwsza zaleznosc przeksztalcenia x−x na podstawe z e ?
13 gru 23:30
Godzio:
z alogab = b
tak więc w odwrotną stronę np. 2x = 5log52x
13 gru 23:35
olga: tak, rozumiem. a dlaczego podczas liczenia juz pochodnej wyciagamy tylko pochodna z wykladnika
?
13 gru 23:38
Godzio:
Ze wzoru na pochodną funkcji złożonej pochodna z e.... = e.... * (....)'
13 gru 23:46
olga: w b) doszlam do tego momentu:
| | 1 | | cosx | |
e{cosx*lnx) * [( −sinx) * lnx + |
| cosx ]. Jak to uproscic? jest jakis wzor na |
| ? |
| | x | | x | |
13 gru 23:51
Godzio:
Można tak zostawić
13 gru 23:52
olga: troche nieciekawie wyglada ale skoro mowisz ze mozna to poslucham.dziekuje
13 gru 23:55