PySiaaaaaaa: FIZYKA
jak ktos lubi fizyke to plissss..

nie ma zadnych takich forum z fizyka

1. miedziana kulke o objetosci 100cm3 zanurzono w wodzie wiedzac, ze gestosc wody wynosi
ok. 1000kg/m3 gestosc miedzi wynosi 9000 kg/m3. odpowiedz jaka wartosc ma sila wyporu?
2. jaka sila musialaby dzialac na samochod o masie 1000kg jadacy z szybkoscia 20 m/s aby
zatrzymac go w ciagu 2s?
3.dwa wozki o masie 2kg i 6kg sa ze soba szczepione scisnieta sprezyna. po uwolnieniu ze
sprezyny wozki rozjechaly sie w przeciwne strony. pierwszy z nich uzyskal predkosc 6m/s
. oblicz predkosc drugiego wozka.
18 sty 15:53
Tomasz: 1. Siła wyporu jest równa ciężarowi wypartej cieczy

Ciężar wypartej cieczy Q=V
kulki *
gęstość wody * g =0,0001m
3 * 1000kg/m
3 * 10N/kg = 1N = F
wyporu Gęstość miedzi
zbędna.
18 sty 16:04
Tomasz: 2. 2 zasada dynamiki Newtona. Auto ma pęd p=m*V=1000*20=20000
F=Δp/t=20000/2=10000N Wybacz brak jednostek w obliczeniach.
18 sty 16:09
PySiaaaaaaa: ok poradze sobie dzieki
18 sty 16:11
Tomasz: 3. Zasada zachowania pędu. Na początku pęd = 0. Po uwolnieniu pierwszy wózek ma pęd
p1=2*6=12. Drugi musi też mieć pęd=12 (zwrot przeciwny bo jedzie w drugą stronę!)
p2=12=6*V2 ⇒ V2=2m/s
18 sty 16:16
PySiaaaaaaa: thx
18 sty 16:22