PROSZE O POMOC PILNE! ZADANIE Z PARAMETREM!
Justyna: Dla jakich wartości parametru m równanie 2x−2(√2)x=2m ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Czy może ktoś mi pomóc rozwiązać to zadanie? Myślę że można jakoś podstawić np. t pod 2x ale
nie wiem jak.... proszę o pomoc.
13 gru 23:03
Godzio:
√2x = t ⇒ t2 = 2 , t > 0
t2 − 2t − 2m = 0
Δ = 0
t1t2 > 0
t1 + t2 > 0
rozwiąż układ i znajdź część wspólną
13 gru 23:05
Godzio:
w sumie może być jeszcze taki przypadek:
Δ > 0
t1t2 < 0
13 gru 23:06
Justyna: ale z skąd wiesz o tym jaki może być przypadek ja tego właśnie nigdy nie mogę ogarnąć
13 gru 23:20
Godzio:
t jest zawsze dodatnie, więc jak będzie ujemne to będzie sprzeczność prawda ?
13 gru 23:21
Justyna: delta wychodzi
√12 wiesz ja najlepiej się ucze patrząc jak kto zrobił zadanie i śledząc co po
kolei ma być, tak samemu pierwszy raz zadania to nie wiem co i jak mam zrobić
13 gru 23:23
Godzio:
Zaraz zrobię,
13 gru 23:24
Godzio:
t
2 − 2t − 2m = 0 t > 0
1
o
| ⎧ | Δ = 0 ⇒ 4 + 4m = 0 ⇒ m = −1 | |
| ⎨ | t1t2 > 0 ⇒ −2m > 0 ⇒ m < 0 |
|
| ⎩ | t1 + t2 > 0 ⇒ 2 > 0 | |
Odp: m = −1
2
o
| ⎧ | Δ > 0 ⇒ 4 + 4m = 0 ⇒ m > −1 | |
| ⎩ | t1t2 < 0 ⇒ −2m < 0 ⇒ m > 0 |
|
Odp: m > 0
Odp: m ∊ (0,
∞) ∪ {−1}
13 gru 23:27
Justyna: wszystko fajnie ale nie wiem dlaczego użyłeś tych warunków a nie np jeszcze t
1+t
2<0? Ogólnie
nie rozumiem dlaczego użyłeś te warunki. Czy wytłumaczył byś
13 gru 23:39
Godzio:
Tak jak już mówiłem żeby istniał jakikolwiek pierwiastek co najmniej jedno t musi być dodatnie,
w równaniu kwadratowym możemy otrzymać 2, 1 lub 0 rozwiązań ale mogą być one dodatnie lub
ujemne, jeśli w tym konkretnym równaniu gdzie t > 0 otrzymamy liczbę ujemną (rozwiązanie
ujemne) to rozwiązania w x nie będzie bo √2x ≠ − ... bo √2x > 0 dla x ∊ R Dlatego w
pierwszym warunku gdzie jest jedno rozwiązanie, musi być ono dodatnie jeśli będzie ujemne to
będzie sprzeczność, warunkiem żeby było dodatnie jest właśnie t1 + t2 > 0 i t1t2 > 0,
drugim przypadku mogą być 2 rozwiązania jednak jedno musi być ujemne a drugie dodatnie żeby
można było jedno rozwiązanie odrzucić, i warunkiem 2 pierwiastków z różnymi znakami jest
właśnie t1t2 < 0 bo − * + = −
Mam nadzieję że już lepiej to rozumiesz
13 gru 23:45
Justyna: i tutaj korzystałeś z Vietea że gdy a=1 to x1+x2=−b i x1*x2=c tak ? a jak bym miała podać
więcej rozwiązań to wogule takie istnieją? czy to jedyne rozwiązanie takiego przykładu ?
13 gru 23:56
Godzio:
w ogóle 
Innych przypadków tu nie widzę
13 gru 23:57
Justyna: a no ok dzięki w miarę to już jakoś staram się łapać.
14 gru 00:02
Justyna: Dla jakich wartości parametru m równanie mx2−(m+2)x+2=0 ma dwa rożne rozwiązania ujemne.
A w tym zadaniu czemu są warunki :
Δ>0
x1+x2<0 −ba
a#0
x1*x2>0 ca
chodzi o to że jak napiszę inne to będą sprzeczne? i ich tzn tych innych warunków mam nie pisać
bo to będzie błąd?
14 gru 00:08
Godzio:
Δ > 0 ⇒ dwa różne pierwiastki
| ⎧ | x1 + x2 < 0 | |
| ⎩ | x1 * x2 > 0 | ⇒ ujemne
|
a ≠ 0 −− warunek który zapewnia że będzie to funkcja kwadratowa
14 gru 00:11
Justyna: i to są wszystkie warunki ?
14 gru 15:48