trudne
karolina: Wyrażenie (2x+y)2−(x+y)(3x−2y)−3xy
doprowadz do najprostrzej postaci
a nastepnie oblicz wartosci dla x=10 i y=1/3
wiem ze trzeba wymnozyc nawiasy (x+y)(3x−2y)
a potem zastosowac (a+b)2
ale gdzies robie blad
Pomocy
13 gru 22:31
fajny: (2x+y)2−(x+y)(3x−2y)−3xy = 4x2+4xy+y2 −3x2+2y2−xy−3xy = x2+3y2
13 gru 22:35
karolina: i to juz cały wynik nic z tym robic nie trzeba
13 gru 22:44
fajny: Nie bardzo da się z tym cos zrobić. IMO to jest najprostsza postać.
13 gru 22:45
karolina: bardzo dziekuję
13 gru 22:46
fajny: nie ma problemu
13 gru 22:47
karolina: a nastepnie oblicz wartosci dla x=−10 i y=1/3
czyli na koncu jak mam x2+3y2 to za x podstawic −10 i za y1/3 i obliczyc?
13 gru 22:49
fajny: dokładnie.
dasz radę, czy pomóc?
13 gru 22:50
karolina: prosze pomoz
13 gru 23:05
fajny: Nie ma tutaj jakiejś wielkiej filozofii:
x2+3y2 = (−10)2 + 3*(1/3)2 = 100 + 3*(1/9) = 100 + 1/3 = 301/3 ≈ 100,33
13 gru 23:08
fajny: OK?
13 gru 23:09
karolina: 100+3"0.332
13 gru 23:11
karolina: wynik100+0.32=100.32 po zaokrągleniu 100.33
13 gru 23:14
karolina: dzieki dobrej nocy
13 gru 23:14
fajny: i wzajemnie, ciesze sie, ze moglem pomoc
13 gru 23:16
snikers: dziwka i pedał
2 maj 14:22