Bardzo trudne
IZA S:
Błagam kto pomoze
osiem piatych do potęgi minus pierwszszej+ 2 do potęgi minus trzeciej nawias kwadratowy minus
dwie trzecie razy pierwiastek trzeciego stopnia z minus 125 minus (jedenascie dwudziestych
trzecich do potęgi zerowej zamknąc nawias kwadratowy
zaokroglij do czesci setnej
13 gru 22:23
mila: | | 1 | | 1 | |
wzorów musisz się nauczyc a−1= |
| a−n= |
| a0=1 |
| | a | | an | |
13 gru 22:34
mila: jeszcze takim przykład 32/5=5√32
a jeżli masz 3√125=3√5*5*5=5
13 gru 22:43
karolina: 3√125=3√5*5*5=5 to juz wiem dziekuję
13 gru 22:51
karolina: Błagam kto pomoze osiem piatych do potęgi minus pierwszszej+ 2 do potęgi minus trzeciej nawias
kwadratowy minus dwie trzecie razy pierwiastek trzeciego stopnia z minus 125 minus (jedenascie
dwudziestych trzecich do potęgi zerowej zamknąc nawias kwadratowy zaokroglij do czesci setnej
Czyli powinno byc 58+18 razy −5−1
13 gru 23:20
karolina: Czyli powinno byc 58 + 18* [ −23*(−5)−1]
13 gru 23:26
karolina: pomóżcie
14 gru 08:31
Niunia85: wzór jest dobrze rozpisany
a to jest
0,625+0,125*[103−1]=0,625+0,125*2,333=0,625+0,292=0,916
w przybliżeniu do części setnej będzie 0,92
14 gru 08:36
karolina: bardzo dziękuję
14 gru 09:07
Niunia85: nie ma sprawy
14 gru 09:09