stereometria
heniek5000: krawedz podstawy graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ma dlugosc 4 cm. oblicz dlugosc
przekatrnej tego graniastoslupa, jesli:
−jego wysokosc jest rowna 6 cm
−przekatna graniastoslupa tworzy z przekatna podstawy kat 45
−przekatna graniastoslupa tworzy z jedna z krawedzi bocznych kat 30
−przekatna graniastoslupa tworzy z przekatna jednej ze scian bocznych kat 30
13 gru 22:15
soldier:

d− przekątna podstawy
D−przekątna graniastosłupa
H−wysokość graniastosłupa
d
2=4
2+4
2
d
2=32
d=4
√2
1podpunkt
D
2=d
2+H
2
D=
√68=2
√17
2podpunkt
D
2=d
2+d
2
D=8
resztę zrob sam

podpowiedź: skorzystaj z funkcji trygonometrycznych
13 gru 23:15
heniek5000: dzieki wariat
15 gru 19:32