pomocy!!!
alka: Pomocy : Mieszanina herbat składa się z 3 części herbaty Klasy A, 17 części Klasy B, 4 części
Klasy C. Ile dag herbaty Klasy B jest w 72 dag tej mieszanki? Proszę o pomoc
13 gru 22:12
soldier: 3+17+4=24 (jedna "jednostka herbaty")
17/24 (ilość herbaty klasy b w "jednostce herbaty")
17/24*72=51g
mam nadzieję ze wszystko zrozumiałe i ze pomogłem

pzdr. soldier
13 gru 22:56
alka: Dzięki solider
15 gru 00:05
Gustlik: Można tak:
herbata klasy A − 3x
herbata klasy B − 17x
herbata klasy C − 4x
3x+17x+4x=24x
24x=72 /:24
x=3 dag
Ilość herbaty B: 17x=17*3=51 dag.
15 gru 01:54