sae
proszę pomóżcie :))): oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa trójkątengo prawidłowego wiedząc, że promień
okręgu opisanego na jego podstawie ma długość równą 6., a przekątna ściany bocznej ma długość
12.
13 gru 22:03
rzadko proszę pomoc: Bogdan, gdzie jesteś?Chyba nikt, poza Tobą tego nie zrobi
13 gru 22:59
Bogdan:

To łatwe zadanie na poziomie III klasy gimnazjum. Wystarczy zastosować twierdzenie Pitagorasa
oraz zależności:
| | 1 | |
− długość promienia okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym R = |
| a√3, |
| | 3 | |
stąd trzeba wyznaczyć a dla R = 6.
− mając a obliczamy długość H: H =
√122 − a2
− pole powierzchni bocznej P
B = 3aH
Więcej wiary w siebie życzę
14 gru 01:05
Eta:
Bogdanie..... pozwól,że poprawię literówkę
| | 1 | |
− "długość promienia okręgu opisanego na trójkącierównobocznym R= |
| a√3 "
|
| | 3 | |
14 gru 01:21
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto 
. Dziękuje za poprawienie mojego chochlika.
14 gru 23:16