dane są punkty...
MJ: Dane są punkty A=(2,1) i B=(5,2). Na prostej o równaniu x−y−1=0 wyznacz taki punkt M, aby pole
trójkąta MAB było równe 5. Proszę o pomoc!
13 gru 22:00
Eta:
wyznacz odległość d punktu M(x
M, y
M) od prostej AB ,
M( x
M, x
M−1) bo m€ do prostej y= x −1
d= h
Δ
wyznacz: długość |AB| =............ =
√10
pr: AB: x −3y+1=0
| | |1*xM−3*(xM−1) +1| | |
d= |
| = √10
|
| | √12+32 | |
| −2x
M+4|= 10
−2x
M+4= 10 lub −2x
M +4= −10
x
M= −3 lub x
M= 7
to:
y
M= −3−1= −4 lub y
M= 7 −1= 6
są dwa takie punkty spełniajace warunki zadania:
M( −3, −4) , M( 7, 6)
13 gru 22:17
MJ: dzięki
14 gru 14:15