PILNE BLAGAM O POMOC
marta19: Dane są liczby
a = 1−√3 i b=1+√3
Onlicz
liczbę a i b
iloraz a przez b
szescian a
13 gru 21:47
Niunia85: 1−√3/1+√3=(1−√3)*(1−√3)/(1+√3)*(1−√3)=(1−2√3+3)/1−3=−2(√3−2)/−2=√3−2
13 gru 21:54
Niunia85: o co chodzi oblicz liczbę a i b? w przybliżeniu?
13 gru 21:54
fajny: 1) nie wiem, o co chodzi (?)
2) 1−√3/1+√3 = (1−√3)2/(1+√3)(1−√3) = (1−2√3+3)/(−2) = (2√3−4)/2
3) (1−√3)3 = (1−√3)(1−2√3+3) = 1−2√3+3−√3+6−3√3 = 1−6√3
Nie gwarantuje braku błędów rachunkowych
13 gru 21:56
ewa: Niunia85: 1−√3/1+√3=(1−√3)*(1−√3)/(1+√3)*(1−√3)=(1−2√3+3)/1−3=−2(√3−2)/−2=√3−2
który to punkt
13 gru 21:57
ewa: Onlicz liczbę a i b tak w przybliżeniu jak by ktos z 1 pomogl bede wdzieczna
13 gru 22:00
Niunia85: (1−√3)3=13−3*12*√3+3*1*√32−√33=1−3√3+3√32−√33=
=1−3√3+3*3−3√3=−6√3+10
13 gru 22:02
fajny: Sory, u mnie małe błędy
Niunia ma dobrze
13 gru 22:04
Niunia85: iloraz, przecież jest dzielenie

potem sześcian to wzór skróconego mnożenia na sześcian różnicy
13 gru 22:04
Niunia85: 1−√3=1−1,73=0,73
1+√3=1+1,73=2,73
13 gru 22:05
ewa: bardzo dziekuję Niunia85: jak bys tylko napisala dla porzadku zebym nie namieszała który to
punkt
1
2
3
13 gru 22:05
Niunia85: w pierwszym zjadłam minus miało być −0,73
13 gru 22:06
Niunia85: pierwsze to −0,73 i 2,73
drugie to wynik √3−2
a trzeci −6√3+10
13 gru 22:07
Niunia85: mam nadzieję, że już wszystko jasne
13 gru 22:09
ewa: dzięki
13 gru 22:10