matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Glupicandy:
tgα=2 α to kat ostry Podaj sinus α
13 gru 21:37
Tragos:
kąt ostry, zatem robimy to w ten sposób: z tw. pitagorasa obliczam c 2
2
+ 1
2
= c
2
4 + 1 = c
2
c
2
= 5 c =
√
5
2
2
2
√
5
2
√
5
sinα =
=
=
*
=
c
√
5
√
5
√
5
5
13 gru 21:40
Glupicandy:
Dzieki
13 gru 21:42