Sprwadz czy prosta jest styczna
G~~: sprawdz czy prosta l jest styczna do okregu czy jest sieczna okregu,gdy :
a) l: x+y=4 i o: x2+y2=8
pomocy ; d
13 gru 21:21
Eta:
l: y= 4−x
x2 +(x−x)2= 8
uporzadkuj, policz deltę,
jeżeli ; Δ=0 −−− to prosta jest styczną
Δ >0 −−− " " " sieczną
Δ<0 −−−−−− " " " rozłączna z okręgiem
13 gru 21:41
Eta:
poprawiam chochlika
x2+( 4−x)2= 8
13 gru 21:43
Tadeo: Rozwiązując układ tych równań otrzymasz jedno rozwiązanie
x=2 y=2
Prosta jest styczna do okręgu a punkcie A o współrzędnych jak wyżej
13 gru 21:46
G~~: czyli w zadaniach tego typu wystarczy obliczyc delte tak ?
13 gru 21:58
Eta:
tak, to 1/sposób
2/ sposób
odległość d srodka S od prostej l
jeżeli d= r −− prosta styczna
d>r −− prosta rozłaczna
d<r −−− prosta sieczna okregu
13 gru 22:00
G~~: a mozesz pokazac krok po kroku jak obliczysz program l: 2x−y−1=0 i o:(x+1)
2+(y−1)
2=16
Bo obliczalem tym samym sposobem i nie wiem czy mialo tak wyjsc.. bo wyszlo mi Δ=128 wiec
wychodzi na to ze jest sieczna tak ?
Ale nie jestem pewien i bylbym wdzieczny gdybys pokazal jak to robisz
13 gru 22:30
G~~: Pomoze ktos ?
13 gru 22:48
Tadeo: No przecież wszystko już wiesz .... rozwiązujesz układ tych dwóch równań.
Jeśli nie ma rozwiązania (pierwiastków) tzn. ze prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych.
Jeśli jedno rozwiązanie ....to jeden punkt czyli styczna
Jeśli dwa rozwiązania to dwa wspólne punkty czyli sieczna
13 gru 23:01