matematykaszkolna.pl
Sprwadz czy prosta jest styczna G~~: sprawdz czy prosta l jest styczna do okregu czy jest sieczna okregu,gdy : a) l: x+y=4 i o: x2+y2=8 pomocy ; d
13 gru 21:21
Eta: l: y= 4−x x2 +(x−x)2= 8 uporzadkuj, policz deltę, jeżeli ; Δ=0 −−− to prosta jest styczną Δ >0 −−− " " " sieczną Δ<0 −−−−−− " " " rozłączna z okręgiem
13 gru 21:41
Eta: poprawiam chochlika x2+( 4−x)2= 8
13 gru 21:43
Tadeo: Rozwiązując układ tych równań otrzymasz jedno rozwiązanie x=2 y=2 Prosta jest styczna do okręgu a punkcie A o współrzędnych jak wyżej
13 gru 21:46
G~~: czyli w zadaniach tego typu wystarczy obliczyc delte tak ?
13 gru 21:58
Eta: tak, to 1/sposób 2/ sposób odległość d srodka S od prostej l jeżeli d= r −− prosta styczna d>r −− prosta rozłaczna d<r −−− prosta sieczna okregu
13 gru 22:00
G~~: a mozesz pokazac krok po kroku jak obliczysz program l: 2x−y−1=0 i o:(x+1)2+(y−1)2=16 Bo obliczalem tym samym sposobem i nie wiem czy mialo tak wyjsc.. bo wyszlo mi Δ=128 wiec wychodzi na to ze jest sieczna tak ? Ale nie jestem pewien i bylbym wdzieczny gdybys pokazal jak to robisz emotka
13 gru 22:30
G~~: Pomoze ktos ?
13 gru 22:48
Tadeo: No przecież wszystko już wiesz .... rozwiązujesz układ tych dwóch równań. Jeśli nie ma rozwiązania (pierwiastków) tzn. ze prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych. Jeśli jedno rozwiązanie ....to jeden punkt czyli styczna Jeśli dwa rozwiązania to dwa wspólne punkty czyli sieczna
13 gru 23:01