funkcje trygonometryczne rozwiąż równanie
Aska: Rozwiąż równanie sin3x + cos5x = 0
Proszę o pomoc.
13 gru 21:11
Aska: pomoże ktoś?
13 gru 21:41
Amaz:
Obawiam się, że tu jest strasznie dużo pisania, nie widzę szybkiego sposobu, a nawet ten moj
sposób nie wiem czy da rozwiązanie
13 gru 21:42
Aska: dobra już zrobiłam

także sama mogę napisać rozwiązanie
13 gru 21:45
Amaz:
poka
13 gru 21:48
fajny: ze wzorów:
sin(3x) = 3sin(x) − 4sin3(x)
cos(5x) = cos(3x + 2x) = cos(3x)*cos(2x) + sin(3x)*sin(2x) = (4cos3(x) − 3cos(x))*(2cos(x) −
1) + (3sin(x) − 4sin3(x))*2sin(x)*cos(x)
13 gru 21:48
Eta:
| | a+b | | a−b | |
zastosuj wzór: sina + sinb= 2sin |
| *cos |
|
|
| | 2 | | 2 | |
i wykorzystaj parzystość cosinusa cos(−a)= cosa
13 gru 21:48
Amaz:
haha, no widzisz, ja bym to robił tak, że:
sin(x+2x) + cos(3x+2x) = i tak cały czas, az wszędzie otrzymałbym po samym "x", ale to długa
droga
13 gru 21:52
Eta:
13 gru 21:54
Amaz:
Ale to co
Eta podała, to powinienem był na to wpaść, bo wykorzystywałem to na studiach na
analizie
13 gru 21:54
Aska: | | Pi | | Pi | |
2cos( |
| +x) * cos( |
| −4x) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
z tego wynika:
⋁
uff, rzeczywiście dużo pisania

no i nie mam pewności czy dobrze.
13 gru 21:58