nie sympatyczna sprawa ;]
przemytnik rzeżuchy: powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o r=4 cm . oblicz h tego stożka
13 gru 21:08
przemytnik rzeżuchy: Proszę o pomoc
13 gru 21:18
Edi: Skoro powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o r=4 cm, to tworząca l=4cm.
Długość łuku wynosi π*r, bo to połowa obwodu koła, tutaj jest zatem równa 4π. Obwód koła w
podstawie stożka jest równy tyle samo czyli 4π, stad wyliczymy r podstawy. Wynosi 2 cm. Dalej
h policzymy z Tw. Pitagorasa, h2+22=42. otrzymujemy h=2√3.
14 gru 12:47