Wielomiany
Sylwia: Znajdź największy wspólny dzielnik wielomianów:
x5−x4+324x−324;
x3−5x2+12x+18
13 gru 20:56
Eta:
zauważ,że 19
2= 324
W(x) = x
4( x−1) +324( x−1)= (x−1)(x
4+324)= (x−1)(x
4+18
2)
a
2+b
2= ( a+b)
2− 2ab , a
2−b
2=(a−b)(a+b)
to:
x
4+18
2= ( x
2 +18)
2− 36x
2= (x
2−6x+18)(x
2+6x+18)
W(x)= ( x−1)(x
2−6x+18)(x
2+6x+18)
P(x) = x
3 −5x
2 +12x +18= ( x+1)(x
2−6x+18)
NWD( W(x), P(x))= x
2−6x +18
13 gru 21:29
Sylwia: 18
2=324
13 gru 21:30
Sylwia: dzieki wielkie
13 gru 21:31
13 gru 21:32
Sylwia: 
?
13 gru 21:34
Sylwia: nie wiedziałam co zrobić jak miałam (x
4+324)... A tu się okazuje, że są takie mądre osoby jak
Ty, które to potrafią skojarzyć ze wzorek skróconego mnożenia

Jeszcze raz dzieki
13 gru 21:35