Pole kwadratu ;*
Iza: pole kwadratu ,ktorego przekatna ma dlugosc 14 mm to ?
13 gru 20:56
Sylwia: podstaw do twierdzenia pitagorasa
13 gru 20:57
Mateusz: musisz wyznaczyc długosc boku kwadratu długosc przekątnej oblicza się ze wzoru a√2 a więc
a√2=1,4cm
wyznacz a i potem do wzoru na pole kwadratu czyli P=a2
13 gru 20:58
michal: d=a
√2
14=a
√2
a=7
√2
P=a
2
13 gru 21:00
Iza: odpowiedz ma wyjsc 98 mm2
13 gru 21:10
Iza: i jak?
13 gru 21:25
fajny: (14/√2)2 = 196/2 = 98 mm
13 gru 21:27
fajny: dobrze
13 gru 21:27
Tragos:

d = 14mm
d = a
√2
14 = a
√2
| | 14 | | √2 | | 14*√2 | |
a = |
| * |
| = |
| = 7√2 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
P = a
2 = (7
√2)
2 = 49 * 2 = 98mm
2
13 gru 21:29