pochodna
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: jaka jest pochodna lnx
6
13 gru 20:46
Godzio:
| | 1 | | 6 | |
(Inx6)' = |
| * 6x5 = |
| |
| | x6 | | x | |
13 gru 20:55
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: dziękuje bardzo
13 gru 21:00
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a czy mogłabym liczyć na pomoc z przykładem lim x−> 0 ex−e−x / x chodzi o twierdzenie
de l' Hospitala
13 gru 21:01
Godzio:
| | ex − e−x | | ex + e−x | |
limx→0 |
| ⇒ limx→0 |
| = e0 + e0 = 2 |
| | x | | 1 | |
13 gru 21:04
Amaz:
no to łatwo, chyba jedyna trudność to pochodna z (e
−x)' = −e
−x, czyli:
| ex−e−x | | ex+e−x | |
| = del'Hopital = |
| → 2 |
| x | | 1 | |
13 gru 21:05
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a czy mógłby ktoś sprawdzić mi gdzie zrobiłam błąd bo podobno dobra odpowiedź to √2
a mi wyszło tak:
lim x−> pi/4 tgx−1sinx−cosx = pochodna z licznika i mianownika czyli = licznik: 1/
cos2x / sinx+cosx = po podstawieniu pod x 2// 2√2/2 czyli 2 * 2/2√2 = 2/√2
dlaczego źle mi wyszło ?
13 gru 21:09
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: i mam pyanie czy ex gdy x= 0 to jest zero a gdy x= 1 to jest jeden itd ?
i to samo pytanie do ln ?
13 gru 21:11
Godzio:
| | 2 | |
czemu źle ? |
| = √2 |
| | √2 | |
13 gru 21:13
Godzio:
ex ⇒ e0 = 1, e1 = e
13 gru 21:13
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a e2x przy x−> 0?
13 gru 21:15
Godzio:
e2 * 0 = e0 = ...
13 gru 21:15
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: albo ln(1+2x) przy x−> 0 ?
13 gru 21:15
Godzio:
In(1) = 0 bo e0 = 1
13 gru 21:17
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a co to jest wogóle to ln ?
13 gru 21:18
Godzio:
logarytm naturalny o podstawie Inx = logex
13 gru 21:18
Godzio:
o podstawie e *
13 gru 21:19
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: a np. ln z 2 to ile będzie ?
13 gru 21:19
Godzio:
Czegoś takiego to niezbyt da się obliczyć, można przybliżenia jakieś brać, to tak samo jak byś
chciała obliczyć log
23
13 gru 21:20
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: to jakiej liczbie może być równa oprócz 1 żeby dało się policzyć ?
bo ln(0) = 0 ? tak?
13 gru 21:21
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: mam jeszcze problem z tym. odpowiedź to 13 a mi wychodzi tak
x−> 0 sinx−xcosxx3
13 gru 21:23
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: tam jest x2
i to się równa cosx −cosx− sinx / 3x2 = −sinx / 3x2 = − sinx−cosx / 6x = −1/0=0
co robię źle?
13 gru 21:25