tangens
andzia: kąt α jest ostry i sin α = 2√5/5 . oblicz 25−tgα
13 gru 20:41
Amaz:
| | √5 | | sinx | |
cosx = |
| , tgx = |
| = 2
|
| | 5 | | cosx | |
2
5−tgx = 30
13 gru 20:45
Tragos:

α jest kątem ostrym, zatem możemy to zrobić w oparciu o trójkąt prostokątny
z tw. pitagorasa
(2
√5)
2 + a
2 = 5
2
20 + a
2 = 25
a
2 = 5
a =
√5
2
5 − 2 = 32 − 2 = 30
13 gru 20:45
Tragos: ale sposób Amaz'a jest o wiele krótszy i bardziej uniwersalny
13 gru 20:46
jędrek: dziękuje ślicznie xD
13 gru 20:55
jędrek: mam to samo zadanie na jutro
13 gru 20:55
andzia: jedrek >>pfff oO
dziękuje
13 gru 20:56
Amaz:
Może jesteście z tej samej klasy
13 gru 20:58
jędrek: ja szczerze wątpię
13 gru 21:01
Gembcior: 2
5−tgx = 2
3 = 8
30 wrz 11:57