wielomiany :O
jędrek: wyznacz współczynnik a i b tak aby liczby −1 i 1 były pierwiastkami wielomianu
w(x)=x3+x2+ax+b
13 gru 20:20
Amaz:
W(−1) = −1+1−a+b = 0 ⇒ b−a=0
W(1) = 1+1+a+b ⇒ b+a=−2
2b=−2, b=−1, a=−1
13 gru 20:22
jędrek: dzięki wielkie
13 gru 20:26
sssss: w(1)=0
W(−1)=0, czyli
13+12+a*1+b=0
(−1)3+(−1)2+a*(−1)+b=0
a+b=−2
−a+b=0
2b=−2
b=−1
a=−1
13 gru 20:33
Eta:
Mozna też tak:
W(x)= (x−1)(x+1)(x−k) , k −−− trzeci pierwiastek równania
W(x)=(x2−1)(x−k)
W(x)= x3 −k*x2 −x +k
W(x)= x3 +x2 +ax +b
to: k= −1 , a= −1 b= k= −1
13 gru 20:44
jędrek: dzięki
13 gru 20:48
Amaz:
Ano moszna i tak.
13 gru 20:50
Eta:
ojjj
Amaz ........ "moszna" ? ....... a feee ! ...
13 gru 20:57
Amaz:
Nauczyciel w liceum tak mówił
13 gru 20:59