funkcje
jędrek: wyznacz miejsce zerowe funkcji f
f(x)=x+4 dla x≤0
4−x2 dla x >0
13 gru 20:00
Jack:
najlepiej zrób sobie rysunek i spróbuj coś wywnioskować na temat miejsc zerowych
13 gru 20:37
Tragos: albo możesz też tak

1.
x + 4 = 0 ⋀ x ≤ 0
x = −4 ⋀ x ≤ 0
x = −4
miejsce zerowe: −4
2.
4 − x
2 = 0 ⋀ x > 0
x
2 = 4 ⋀ x > 0
(x = −2 ⋁ x = 2) ⋀ x > 0
x = 2
miejsce zerowe: 2
Uwzględniając 1 lub 2 otrzymujemy miejsca zerowe funkcji f to: −4, 2
13 gru 20:40
jedrek: dziękuje badzro
13 gru 20:43
Jack:
mi by się nie chciało... Ale tak też oczywiscie można
13 gru 20:44
jędrek:
13 gru 20:50