13 gru 19:59
Damian: BŁAGAM

((((((((
13 gru 20:05
Święty: Wrzuć je tutaj to ktoś zobaczy
13 gru 20:07
Damian: a jak mam wrzucić skan
13 gru 20:13
13 gru 20:21
13 gru 20:45
Tragos: zad. 3 / 26
ciąg arytmetyczny:
a3 = 4
a6 = 19
a3 = a1 + 2r
a6 = a1 + 5r
4 = a1 + 2r
19 = a1 + 5r
a1 = 4 − 2r
19 = 4 − 2r + 5r
19 = 4 + 3r
3r = 15
r = 5
a1 = 4 − 2*5 = −6
an = −6 + 5(n−1)
an < 200
−6 + 5(n−1) < 200
5(n−1) < 206
n − 1 < 41,2
n < 42,2 ⋀ n ∊ N
13 gru 20:55
Tragos: zad. 24 / 42
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego ciągu jest równy (−2) .
Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy
ciąg geometryczny:
a
3 = 4
a
4 = −2
a
4 = a
3 * q
−2 = 4 * q
a
3 = a
1 * q
2
a
1 = 16
13 gru 21:01
Tragos: zad. 17 / 60
a3 = (−1)3 * (32 − 2*3) = (−1) * 3 = −3
zatem
C. a3 < 2
13 gru 21:04
Tragos: w zad. 35 / 81
za n podstaw sobie 3, liczysz po kolei, a potem sprawdzasz, która odp pasuje
13 gru 21:06
Tragos: zad. 74 / 86
Ile wyrazów ujemnych ma ciąg (an ) określony wzorem a
n = n
2 − 2n − 24 n dla n ≥ 1?
n
2 − 2n − 24 < 0
Δ = 4 − 4 * (−24) = 4 + 96 = 100
√Δ = 10
| | 2 − 10 | | −8 | |
n1 = |
| = |
| = −4 |
| | 2 | | 2 | |
(n+4)(n−6) < 0
n ∊ (−4, 6) ⋀ n ≥ 1
n ∊ {1, 2, 3, 4, 5}
ciąg a
n ma 5 wyrazów ujemnych
13 gru 21:10
Damian: naprawde dziekuje, mam na jutro tyle nauki jeszcze ta matma

:(
13 gru 21:10
Święty: Takto jest na koniec semestru
13 gru 21:12
Damian: ale w klasie maturalnej jeszcze z przedmiotami zawodowymi jest 5 razy gorzej
13 gru 21:13
13 gru 21:13
Tragos: zad. 76 / 86
Wyrazami ciągu arytmetycznego (an) są kolejne liczby naturalne, które przy dzieleniu przez
5 dają resztę 2. Ponadto a3 = 12. Oblicz a15.
(5k + 2, 5k + 7, 5k + 12) − ciąg arytmetyczny, k ∊ C
a1 = 5k + 2
a2 = 5k + 7
a3 = 5k + 12
a3 = 12
5k + 12 = 12
5k = 0
k = 0
a1 = 2
a2 = 7
a3 = 12
r = 5
a15 = a1 + (15−1)*r = 2 + 14 * 5 = 72
13 gru 21:17
Tragos: tak, wydaje mi się, że są dobrze zrobione
13 gru 21:21
Damian: dziekuje jeszcze raz ratujesz mi życie


jeszcze raz dzikuje
13 gru 21:22
Damian: a powie mi ktoś skąd w zadaniu 3 które zrobił tragos wzieło się 2r i 5r?
13 gru 23:40
Niunia85: ogólny wyraz ciągu to an=a1+(n−1)r i stąd to r za n podstawiasz liczbę skoro mamy a3=a1+(3−1)r
czyli a3=a1+2r i analogicznie a6=a1+(6−1)r czyli a6=a1+5r
14 gru 09:18
Damian: dzięki
14 gru 10:04
Niunia85: nie ma sprawy
14 gru 10:06
Bogdan:
Jeszcze raz zadanie: "wyrazami ciągu arytmetycznego (an) są kolejne liczby naturalne, które
przy dzieleniu przez 5 dają resztę 2. Ponadto a3 = 12. Oblicz a15."
Przedstawiam alternatywne rozwiązanie.
r = 5 (ten fakt wynika z treści zadania, jeśli liczba m dzieli się przez liczbę k z resztą
lub nie, to mamy do czynienia z ciągiem arytmetycznym, w którym różnica r = k).
an = ak + (n − k) * r ⇒ a15 = 12 + (15 − 3) * 5 = 72
14 gru 11:47
lublin: ad. 24 / 42
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego ciągu jest równy (−2) .
Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy
w tym zadaniu jest błąd powinno wyjść a1 = −16 a nie 16
14 gru 16:16
Tragos: zad. 24 / 42
a1 = 16
ODP. A
Zgadza się przecież, popatrz sobie na klucz odpowiedzi na stronie 52
14 gru 16:34