bezradny: a6/a3=7
a22+a42=40
Wykaż, że dla dowolnego an spełnione jest równanie
S3n=3(S2n-Sn)
18 sty 14:06
Atos:
Sn=a1 +(n-1)*r
S2n= a1 +(2n -1)*r
S3n=a1 +(3n-1)*r obliczmy więc a1 i r
a6= a1 +5r a3= a1 +2r a2= a1 +r a4= a1 +3r
czyli
a1 +5r
1/ ------------ = 7 i 2/ ( a1 +r)2 + ( a1 +3r)2= 40
a1+2r
należy rozwiazać ten układ równań z a1 i r
a1 +5r= 7(a1 +2r) to 6a1= - 9r
to a1 = (-3/2)*r= - 1,5*r
podstawiamy a1 do drugiego równania
( -1,5 *r +r)2 + ( -1,5 *r+3r)2 = 40
(-0,5*r)2 + (1,5*r)2 = 40
0,25*r2 + 2,25*r2= 40
2,5*r2 = 40 /: (2,5)
r2 =16 to r= 4 lub r= -4
to a1' = -6 lub a1" = +6
są dwa takie ciągi
I ciąg ; a1= -6 r= 4
II ciąg; a1= 6 r= - 4
dla I ciągu: an= a1 +(n-1)*r to an = 4n - 10
a2n= a1 +(2n-1)*r to a2n = 8n - 10
a3n = a1 +(3n-1)*r to a3n= 12n - 10
L=S3n P= 3(S2n - Sn)
po podstawieniu do wzorów na S W/w na poczatku zad.
otrzymamy
S3n=6n(3n -4) S2n= 4n*(2n-4) Sn =2n*( n - 4)
P=3*4n(2n -4) - 2n*(n -4)= 3*2n( 4n - 8 - n +4)=
= 3*2n( 3n - 4) = 6n( 3n -4)
L= 6n(3n -4) więc L=P
co b. d. o.
podobnie dla II ciągu an= 10 -4n = -(4n-10)
a2n= 10 -8n = -(8n - 10)
a3n = 10 - 12n = -(12n - 10)
S3n = -6n(3n -4)
S2n = -4n(2n -4)
Sn = - 2n(n-4)
L= S3n = - 6n( 3n -4)
P= 3*[-4n*(2n -4) + 2n*( n-4)]= -6n*( 4n - 8 -n +4)= - 6n( 3n -4)
L=P zachodzi
Może ktoś zna prostszy sposób!
Ja rozwiazałem tak!
18 sty 15:18