nierównosci wielomianowe
Pan Pikuś:

(x + 2 )( x − 1 )
2( x − 3 ) < 0
moje rozw.
x= −2 x= 1 x= 3
krotność 1 2 1
x € (−2,1)U(1.3)
ale w odpowiedziach mam
x€ (−2,3) / {0}
13 gru 19:41
fajny: No to masz źle w odpowiedziach, albo źle przepisałeś treść
13 gru 19:43
bart: a podaj rownosc bez uroszczen− ta poczatkowa
13 gru 19:44
Pan Pikuś: zadanie jest przepisane dobrze (x+2)(X−1)2(x−3)<0
a w innym przykładzie 9x3 + 12x2 + 4x≥0 wyszło mi że x∊<0, +∞) a w odp. jest x∊{− 23 } U
<0 , +∞)
13 gru 19:53
bart: no i w odp jest tym razem dobrze..
13 gru 19:58
bart: x(9x2+12x+4)≥0
wiadomo ze jeden z x=0
liczymy delte Δ=0
a wiec bedzie drugi podwojny x=−2/3
13 gru 19:59
bart: a wiec −2/3 bedzie sie odbijac
13 gru 20:00
Pan Pikuś: czyli dobrze mi wyszło
13 gru 20:04
bart: nie musisz jeszcze do tego co Ci wyszlo dodac x=−2/3 tam jest ≥0
13 gru 20:09